DAG ACHT: De laatste plukdag



PLUK RESULTAAT EINDE DAG:
50,5 kratjes van plm. 24 kilo ieder.

COMPETITIE  
Hint van de dag:
Gister namiddag hadden we 42 kratten geplukt.
Vandaag plukken we een bomvolle olijfgaard.
Zaterdagavond wordt het definitieve resultaat 
gepubliceerd en daarmee de winnaar/winnares. 

Vandaag al weer de laatste plukdag. Vanmorgen, weliswaar met een truitje aan, buiten ontbeten. We gaan met de laatste lege kratjes richting het veld. Boven aan het veld staat een rijtje mooie bomen. Zodra we aan de pluk beginnen hoor ik van zowel links als rechts kreten van verrukking. Het is mijn eerste olijfpluk, maar het is duidelijk dat dit jaar een topjaar is. Ik kijk naar boven en zie een enorme hoeveelheid gitzwarte dikke olijven boven mij hangen. Ik rits ze eraf en kijk naar rechts. Een gevoel van grote hebberigheid maakt zich van mij meester. Ik ben niet de enige. Deze bomen zijn toppertjes. Links en rechts hangen snoeren van de zwarte monsters. Met m'n volle gewicht hang ik aan een tak, Hanny of Eveline ritsen ze eraf, met beide handen. 



 
Koffie

We hebben geen lege kratjes meer en laten de geplukte olijven op de netten achter als we wegrijden voor de lunch. Onder een zinderende zon genieten we van de Pasta Pesto. 
Na een lekkere sterke koffie haast iedereen zich, ongeduldig om de laatste kilo's te verzamelen, weer naar de auto en rijden we samen met de honden Siena en Blas in de achterbak weg. Als een kadootje voor de gedane moeite van de laatste week, is de lucht strakblauw en de zon brandend warm.



Dit in combinatie met uitroepen van: "Lieve help wat een olijven" of " dit is niet normaal" tot "zucht, zucht" geven mij een groot gevoel van "happynezz". Het klinkt wellicht een beetje soft en zweverig, maar ik voel mij een gelukkig mens. Morgen de foto's van de persing en volgende week een verslag van het inmaken van de olijven en andere leuke wetenswaardigheden.






Recept
SPAGHETTI al PESTO GENOVESE

Het recept van Jan Pieter
De toevoeging van aardappel en sperziebonen geeft het een tradioneel Genovees tintje. 

VOOR 4 PERSONEN

2 bosjes basilicum
1 handje pijnboompitten
1 knoflookteen
1 hand versgeraspte Parmigiano en extra voor op tafel

zout
olijfolie
1 hand sperziebonen
1 aardappel

Schil de aardappel en snij deze in kleine stukjes.Maak de sperziebonen schoon.

Doe de overige ingrediënten in de keukenmachine.
Meng er langzaam de olie door tot zich een pesto vormt.Kook de spaghetti samen met de aardappels en sperziebonen gaar (let op dat de aardappelstukjes op hetzelfde moment gaar zijn als de spaghetti).
Verdun de pesto met wat spaghettiwater, giet de spaghetti af, en roer er de pesto door.
Strooi er royaal fijngemalen peper over en naar keuze aan tafel parmigiano


hier komt het recept van
SCALOPINA MILANESE
Het recept van Jan Pieter

INGREDIËNTEN
BEREIDING


hier komt het recept van
TORTA di SPINACCI
Het recept van Jan Pieter

INGREDIËNTEN
BEREIDING


Recept
SEMIFREDDO con TORRONE
Het recept van Joep
Heerlijk met Italiaanse nougat (Torrone). Ook lekker, maar niet Italiaans, is semifreddo met Toblerone.


VOOR 4 PERSONEN
150 gram Torrone of 150 gram Toblerone
1/2 vanillestokje
30 gram suiker
2 eieren
2,5 dl slagroom
1 mespuntje zout

Maal de Torrone in een keukenmachine tot grof gruis. (om zachte nougat goed te kunnen malen deze eerst een tijdje in de ijskast of vriezer leggen)
In kom eiwitten met mespunt zout opkloppen.

In andere kom slagroom kloppen (niet te stijf).

Vanillestokje uitschrapen en schraapsel met suiker en eidooiers kloppen tot je een bleekgeel mengsel hebt.
Mix voorzichtig de Torrone door het eigeelmengsel.
Torronemengsel voorzichtig door slagroom spatelen en daarna heel luchtig het eiwit erdoor spatelen.
Doe dit in een bakje met deksel (neem een of twee rechthoekige bakjes; de semifreddo moet in mooie plakken worden gesneden) en zet het minimaal een halve dag in de vriezer.
Circa een kwartier voor opdienen uit de vriezer halen en iets laten ontdooien; storten op een platte schaal en voorzichtig plakken snijden.
Eventueel opdienen met wat druppels lekkere honing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je voor je reactie. We kijken er zo snel mogelijk naar.