DAG ZES: De tijd vliegt om

PLUK RESULTAAT EINDE DAG:
..... kratjes van plm. 24 kilo ieder.


Deze morgen lijkt het wel zomer. We ontbijten buiten op het terras. De oogst gaat goed, tenminste dat zeggen mijn pluk collegae. De ene mand na de ander staat prop vol op het gras te glimmen in de zon. Ik blijf de neiging krijgen een hand vol in mijn mond te stoppen. Maar een geplukte olijf smaakt echt zo ongelooflijk smerig, daar moet eerst nog heel veel mee gebeuren. Als ik thuis ben in Amsterdam zal ik een potje inmaken om te roberen. Later dus meer hierover, nu terug naar de pluk.

Voor hen die niet weten hoe je met de hand olijven plukt:



En dat met je stadse handjes een hele week achter elkaar :) Uiteraard hebben de Italianen daar weer een mooi iets op bedacht: het boom harkje. Maar daar krijg ik na twee minuten al ruzie mee, dus maar verder met de handjes.
Goddi, de locale boer komt met ice tea en locaal gebak om even een praatje te maken en uiteraard te kijken hoe de Nederlanders het er pluk technisch van afbrengen. We treffen een aantal bomen aan met een gigantische lading zwart glimmende oijven. Met z'n allen staan we onder en hangen we in de boom. Vanochtend vertrokken Judith en Roel in alle vroegte naar huis, maar gelukkig kregen we versterking van Jan, die al vaker in de olijfbomen heeft gehangen en zonder dralen de hogere kunst van het olijfboomklimmen demonstreert.


In de namiddagals de zon achter de heuvel verdwijnt, merk je dat het eigenlijk najaar is. Het koelt snel af en de stralende kleuren van overdag, veranderen langzaam in een flets pallet. We verzamelen alle geplukte olijven die nog op de netten liggen in kratten en vertrekken samen met de honden naar huis.
Ik hoef niet te zeggen dat mijn hart redelijk overloopt met alles wat met food en eten te maken heeft, daar ben ik nu eenmaal mee behept. Het diner dat vandaag werd voorgeschoteld had o.a witlof lasagne op het menu. Ik raad je aan dit een keer te maken. Verder commentaar overbodig ;)










DAG VIJF, raccogliamo ostinatamente (we plukken stug door)


PLUK RESULTAAT EINDE DAG:
..... kratjes van plm. 24 kilo ieder.


Knapperig brood, bloedsinaasappelmarmelade en sterke koffie komen op tafel. Vandaag plukken we de bomen in de weide onder het huis. In de heerlijke warme zon dalen we de heuvel af. Er hangt een mix van olijven aan de bomen. Kleine erwtjes en grote zwangere zwarte. Het gaat niet zo hard als de andere dagen, want we staan de hele tijd op een helling.

De lunch is wederom goddelijk; een gigantische schaal pasta met citroen en verse basilicum lacht ons toe. Uiteraard eet ik weer veel te veel en doe daarom even, net als mijn plukgenoten, een hazenslaapje op het terras. 



Na de lunch rijden we naar de olijfbomen van buurman Goddi. Grote bomen met mooie zwarte grote olijven die vragen om geritst te worden. Bij de eerste regendruppels waren we klaar met de pluk van de dag. 

Afsluiting van de dag

Wederom een mooie oogst. Voor de competitie deelnemers van Raad het totaal pluk gewicht 2012: wij waren tevreden, zeer tevreden! (of toch niet helemaal?) Helaas is al weer de laatste dag voor Judith en Roel aangebroken. Daarom een paar stoere foto's van deze bomen-klimmers.

Voor het avond diner heeft Jan Pieter, als of hij het wist, mijn favoriete ingrediënten bereid: groenten in allerlei vormen en samenstellingen. Naast een echte carnivoor, ben ik een groente fanaat. De combinatie van al dat lekkers maakt dat ik de rest van de avond aan tafel wil blijven zitten en gewoon naar het eten wil kijken. Het ziet er zo mooi uit. Ik denk dat dat een van de bekoorlijkheden van de Italiaanse keuken is. Het proeft niet alleen goed, het ziet er ook nog eens "Divinamente gustosa" uit; Goddelijk smakelijk.






Hier komt het recept
CAPONATA
INGREDIËENTEN
BEREIDING



DAG VIER: Cielo azzuro


Buiten hangt een grijze zwangere regenlucht en toch is het warm. Knapperig vers brood van Joep en een selectie huis gemaakte jam siert het ontbijt (meloen-citroen jam die echt smaakt naar gember). Na de laatste espresso haasten wij ons om de laatste bomen van de bovenste weide te plukken. Dan breekt om 11 uur plotseling de lucht open en verschijnt een strak blauwe lucht boven het landschap.




Met een zomerse warme zon in het gezicht plukken we de bomen kaal. Harken zou je beter kunnen zeggen, met gespreide hand rits ik de olijven op het net. Ik sta op een zwiepende oude kraak tak waar van af de olijven aan grote strengen glimmend zwart neer hangen. "Zwart en groot is niet goed" hoor ik onder mij een stem zeggen. "Hoe kleiner hoe fijner" komt het van de andere kant. 



EVELINE, HANNY EN JUDITH 

In mijn fantasie zie ik de olijven al in potjes zitten, gepikkeld en wel. Ik heb altijd al eens "Geplette olijven" willen maken, zalig voor op een salade of gewoon zo, in een bakje bij een stukje jonge kaas.
Aan het einde van de dag, plukken we gezamenlijk de laatste boom kaal. Wat een heerlijkheid je hoofd op zo'n manier leeg te kunnen maken en alle beslommeringen achter je te kunnen laten. Buitenwerken heb ik altijd lekker gevonden, je kop in de wind en het verstand op nul. Het lastige is echter, dat door al die rust er allerlei leuke ideeen in mij op wellen. Ik proef al de wild zwijn met rauwe verse olijven, of de zelf gedraaide runderworstjes met groene olijven en piment. 
Tijdens het eten die avond wordt ik weer even terug gevloten naar het idee van "less is more" Wat wil je ook, het meest eenvoudige gerecht ut de Italiaanse keuken is het meest goddelijke, in al zijn eenvoud niet te overtreffen met wat dan ook: Melanzane Parmigiano.


hier komt het recept 
MELANZANE PARMIGIANA

INGREDIENEN
WERKWIJZE


DAG DRIE: Cresta di Gallo


PLUK RESULTAAT EINDE DAG:
..... kratjes van plm. 24 kilo ieder.




Ik loop naar buiten. Het is half acht en verbazingwekkend warm. Er hangt een grijs zwarte lucht met in het midden een veel belovende lichtstraal die langzaam onze kant op komt. De zon probeert met alle kracht door te breken. Binnen schenkt Joep koffie in en zegt dat het tussen 9 en 10 droog is en in de middag ook nog wel. Na het ontbijt (weer lekker vers knapperig brood) blijken alle Meteo sites van de wereld het totaal fout te hebben. Het is droog geworden en de zon is voorzichtig tevoorschijn gekomen.


Sienna, Boris, Tomma. Blaf(s) loopt net uit beeld
De hondenparade wacht ons buiten al op. Met jasjes aan beginnen we de pluk. Nog geen geschiet van de jagers, dus minder geblaf van "onze" honden. Boven in een boom hangend breekt de zon door. Een soort "on top of the world" gevoel maakt zich van mij meester.
Als ik op de ladder sta, krijg ik duidelijke plukproblemen. Kramp in de handen en kramp in de voeten. Ik probeer mij te ontspannen en stort prompt bijna naar beneden. Gelukkig hebben we een klein boompje uitgezocht en kan ik mij redden met een reuze stap en een soepele zwiep aan een tak.

 
Na vier uur plukken klinkt de lunchroep van Jan Pieter ons als muziek in de oren. In de keuken tref ik JP met een grote grijns:



Hij is bezig met de Cresta di Gallo voor het avondmaal. Ik ben benieuwd, een nieuwe culinaire ervaring! Voor de lunch genieten we van mijn lievelingsgerecht: Risotto met eekhoorntjes - brood. Samen met een koud glas witte wijn nestel ik mij tegen de warme stenen muur van het huis. Wat een heerlijke plek om te wonen en wat een geweldige plek om te mogen zijn.
De namiddag pluk volbrengen we in de volle zon. Af en toe doen de jagers een poging de wildzwijn populatie om zeep te helpen maar krijgen alleen Blaf, Boris, Tomma en Siena aan de ren. Om vijf uur verzamelen we de kratten en lopen we naar huis. 

Na een hele dag buiten is het altijd weer een belevenis de keuken in te wandelen. Op het aanrecht tref ik een stilleven van Vermeer, wat een kleurenpracht, dat moet een smakelijk maaltje worden.


De Cresta di Gallo zit in de pan


EN WE ATEN.....




hier komt het recept 
RISOTTO CON FUNGHI
 INGREDIËNTEN
BEREIDING

recept 
PATE di CRESTA DI GALLO 
INGREDIËNTEN
BEREIDING





                                                                                                                          


                                                                              

DAG TWEE: Olijvenplukkers en nog veel meer

PLUK RESULTAAT EINDE DAG:

..... kratjes van plm. 24 kilo ieder.


Aan het ontbijt hoor ik dat het bij het olijven plukken maar om een ding gaat: hoe krijg je zo snel mogelijk zo veel mogelijk olijven op het net dat onder de boom ligt. 
We verzamelen netten, ladders en kratjes en lopen met de blaffende honden voorop richting de eerste boomgaard. Het net wordt onder de boom gelegd en ik stap de ladder op. Grote glimmende zwarte olijven hangen aan trossen in de boom. Al snel hang ik met een hand aan de bovenste tak en rits ik met de andere hand de olijven van de takken.
"Dat wordt een eitje" denk ik.
Door de kruin heen zie ik heuvels, blauwe lucht, cipressen en nog meer heuvels. Geblaf, wilde jagerskreten en geschiet brengen mij weer in de realiteit. Het jachtseizoen is net geopend en op zaterdag, zondag en woensdag mag er door de locale bevolking gejaagd worden op wilde zwijnen. 

Joep, Hanny, Jan Pieter, Eveline, Caro

De boom is leeggeplukt en voldaan plof ik naast de eerste olijfberg op het net. "Alle takjes er uit en zo min mogelijk blaadjes" zegt Eveline. "Die doen het niet zo lekker in de olijfpers"."Oeps" denk ik, "minder blaadjes meeritsen dus". Het is nog een hele kunst de ware aard van het plukken onder de knie te krijgen. Uit balorigheid roepen we Boris, de grootste van de honden. Op ons verzoek trekt hij heel voorzichtig olijf voor olijf van het takje af en legt ze een voor een netjes op het net. 




In de warme zon (en dat in november) genieten we van een heerlijke lunch die Jan Pieter ons voorschotelt. Uiteraard even pauzeren en daarna weer flink aan de pluk.


In de avond pakken donkere wolken zich samen boven de Podere. De wind wakkert aan tot een gierend monster. Morgen wordt het minder goed weer zegt de Meteo. Met regen kunnen we niet plukken. We wachten dus maar af. 




Net voor het avondeten komen Judith en Roel binnenrollen. Gezellig schuiven we allen aan de dis.






recept 
PASTA PESTO
 INGREDIËNTEN

BEREIDING

recept 
FILETTO DI POLLO
con semi di papavero
Sedano con salsa di gorgonzola e
parmigiano
 INGREDIËNTEN
BEREIDING



PLUK RESULTAAT: ( in verband met de raad het plukgewicht competitie houden we dit nog geheim) 



DAG EEN 2012: Benvenuto al Podere Cerale


De uitnodiging mee te gaan op vakantie naar Italië om olijven plukken bij Joep Otten en Jan Pieter Rondeltap op hun boerenhoeve Podere Cerale in de provincie Pisa, midden in het Colline Metallifere gebied kwam als geroepen. De gedachte aan deze mooie streek, geweldige locatie, lieve mensen en heerlijk eten in het vooruitzicht, deden mij uitroepen: "Ah, heerlijk, vakantie!" Een correctie volgde al snel: "Uh, je gaat olijven plukken hoor, vergeet die vakantie dus maar" 




Na een vlotte vlucht en enig oponthoud bij de bagage-afhandeling op vliegveld Pisa, rijden we met een stralende zonsondergang richting Podere Cerale, de Toscaanse boerenhoeve. Het was te donker om ook maar iets van de omgeving te kunnen zien. Des te indrukwekkender de aankomst op het terrein. Een gigantisch flonkerende sterrenhemel lag als een koepel over de donkere hoeve. Starend in de duisternis, vallen in een seconde alle dagelijkse beslommeringen van je schouders. Meer tijd om mij te verdrinken in nietig voelen is er niet. Geklater van borden, gelach en een knorrende maag trekken ons naar binnen. 

Jan Pieter trakteerde ons op een hartverwarmende ras echte Italiaanse maaltijd. Ik had nog ergens onderweg laten vallen dat ik op de Low Carb toer was. Toen viel er dus even een stilte in het vliegtuig. Tja, Low Carb en Italië, dat gaat toch niet.............




's avonds togen wij naar onze bedden. Inderdaad, togen. Honderden jaren geschiedenis buigen zich veilig over ons heen. Dikke muren, gewelfde plafonds, glimmende rode plavuizen vloeren en een lange statige trap naar onze slaapvertrekken. Laat het maar waaien en stormen, wij zullen ons de komende week vast veilig voelen in dit stoere gebouw.


re
cept 
FILETTO DI POLLO
con semi di papavero
Sedano con salsa di gorgonzola e
parmigiano

 INGREDIËNTEN
BEREIDING